Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 19 jul 12 21:34 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 nov 08 21:36
Berichten: 14
Ik heb gezocht op het forum, maar kon hier niet echt een topic over vinden.. Ik weet ook niet of mijn onderwerp hier goed staat, dus als het verkeerd staat: sorry!
Ik ben niet erg actief op het forum, ik ben bang dat ik dingen zeg of vraag die er niet toe doen, maar nu heb ik toch echt besloten dat ik hier weer eens wat ga plaatsen..


Nu zit ik al jaren met een probleem. Ik ben zo lang ik me kan herinneren emetofoob geweest (ik ben bang zelf te ***** en ook als anderen zich niet goed voelen of *****)
Nu kamp ik al jaren met wat men noemt een 'eetprobleem' - ik durf het zelf geen eetstoornis te noemen want dat vind ik overdreven, en ik ben nooit gediagnosticeerd, maar mijn dokter noemt het wel doodleuk 'eetstoornis'.
Al bijna vijf jaar zoek ik een behandeling om mijn emetofobie te laten stoppen, ik heb er in het dagelijks leven veel last van en heb dit ook meer dan genoeg aangegeven, maar geen enkele behandelaar heeft me tot nu toe willen behandelen voor mijn emetofobie, met het oog op het doorslaan en triggeren van mijn 'eetstoornis'. Ik heb ooit wel een maand therapie gehad voor de emetofobie, met een heel klein beginnetje aan exposure-technieken, maar daarna ging het slecht met mijn eetpatroontjes en kwam alle ellende naar boven dus dat werd afgebroken.

Ik ben eigenlijk radeloos, want ik kan me bijna niet voorstellen dat ik, als ik van mijn emetofobie af ben, zelf ga ***** om af te vallen.. Aan de andere kant is er dat gewetensvolle stemmetje in mijn hoofd dat me vertelt dat dat wél gaat gebeuren als ik er vanaf ben.
Nu weegt voor mij zwaarder dat ik van mijn fobie af kom, want dat belemmert mij naar mijn gevoel meer dan mijn eetproblemen. Ik wil dus echt behandeld worden hiervoor! Maar ik heb geen idee waar ik een behandelaar vind die het aandurft...

Zijn er hier mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt en er misschien raad mee weten?

Liefs,
Emma


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 jul 12 22:05 
Offline
giga actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 jan 10 18:26
Berichten: 6219
Allereerst, welkom op het forum. Dapper dat je toch een topic hebt geopend!

Hoe kwam je aan die behandelaars, ben je doorgestuurd door de dokter of heb je zelf gezocht? Wat was de reden dat ze je niet wilde behandelen?
Ik heb zelf nog niet meegemaakt dat er psychologen waren die mijn fobie niet aan wilde pakken, wel die er nog niet van gehoord hadden maar zich er wel in wilde interesseren.

Voor als je het nog geprobeerd hebt zou ik het via de dokter proberen die je kan doorverwijzen. Ik denk dat het hierbij slim is dat ze ook je eetstoornis meenemen. Die kan namelijk nog best wel in verband staan met de fobie namelijk. Er zijn vaak wel linkjes te vinden en het ene los je dan niet op als je het ander links laat liggen zeg maar.

Ik hoop toch dat je bij een goede therapie uit kan komen, wat voor therapie heb je die ene maand gevolgd? Had je het idee dat dat wat hielp?

_________________
Susan, 25 jaar, SPH afgestudeerd.

Neem een kijkje op mijn blog! : https://www.suusstyle.wordpress.com/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 jul 12 22:12 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 nov 08 21:36
Berichten: 14
Hee, dankjewel voor je reactie (:

Ik heb intussen al vijf psychologen bezocht, eerst hoofdzakelijk voor eetproblemen en depressie en alles wat daarbij hoort, maar bij de laatste drie heb ik steeds duidelijk gevraagd om hulp voor de emetofobie. Ik ben doorgestuurd door de huisarts, en zij was het er ook niet mee eens dat we de emetofobie aanpakten, ze wilde me ook geen rustgevende medicijnen voorschrijven tegen de angst, met het oog op het zelf opwekken van ***** om af te vallen.

Ik heb die ene maand therapie gevolgd van PsyQ. Dat was in eerste instantie lijstjes invullen met angstsituaties, en dan nagaan hoe reëel die angst was en of mijn angst afnam als ik inzag dat de angst niet reëel was. Dit heeft mij in zoverre geholpen dat ik wel snap dat het geen reële angst is en dat ik soms rustiger word als ik dit tegen mezelf kan zeggen als ik in paniek dreig te raken.

Nu zit ik in het begin van een traject van gezinstherapie, maar ik ga daar ook echt duidelijk proberen uit te leggen wat mijn hulpvraag is en dat ik wil dat hier ook wat mee gaan doen naast de huidige therapie..

Ik hoop dat het iets oplevert..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 jul 12 22:44 
Offline
giga actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 jan 10 18:26
Berichten: 6219
Lastig, het lijkt wel of die mensen je allemaal niet goed snapte. Ik snap de bezorgdheid van je dokter wel, maar het is niet goed om de emetofobie in stand te houden, omdat anders misschien je eetstoornis nog meer tot ontwikkeling komt. Ik denk daarom ook dat het beide tegelijk aangepakt moet worden.

Over eetstoornis weet ik te weinig qua therapie, maar je kan zelf wel stappen zetten met de fobie. Ik heb zelf cognitieve gedragstherapie gevolgd en heb hier zelf ook over geleerd in mijn studie. Het is opzich handiger om dit met een therapeut te doen, maar je kan er zelf ook mee beginnen.
Dit is door elke keer als je paniek/angst ervaart dat door je fobie komt, dit op te schrijven in een schema. Het schema heeft 3' g. Gedrag, gevoel en gedachtes.
Allereerst kun je de situatie opschrijven waar je je in bevind (thuis/openbaar vervoer/cafe/is het er druk/rust/warm/koud/wat valt op) Dan je gedachtes, waar denk je aan (bijv; ohnee, zometeen ga ik overgeven). Watvoor gevoel krijg je daarbij (angst/trillende handen bijv.) En wat is je gedrag daarbij (ga je de situatie uit de weg, blijf je waar je bent, vraag je iemand om hulp enz)

Normaal is het beter om die schema's te bespreken met een deskundige, maar als je dit een tijd volhoud kun je zelf soms een lijn erin zien. Bijvoorbeeld dat je altijd paniek krijgt als je een bus instapt, of juist als het heel warm is om je heen. Dan kun je beginnen met exposure (dat is niet alleen filmpjes kijken over overgeven, maar ook het " gewoon " doen). Dus, mocht een bus veel angst opleveren, ga ermee oefenen. Eerst 1 halte, dan 2 enz enz. Positieve ervaringen opdoen dus (oh, ik hoefde niet over te geven toen ik 1 halte met de bus ging, nou misschien lukt het dan ook m et twee haltes)

Nogmaals, het is beter om dit onder begeleiding te doen, maar zolang je die nog niet hebt, kun je er alvast zelf mee aan de slag proberen te gaan.
Ik weet niet of je hier wat aan hebt, maar dit is een voorbeeld wat ik weet uit ervaring + uit mijn studie. Ik hoop dat het je iets kan helpen.

_________________
Susan, 25 jaar, SPH afgestudeerd.

Neem een kijkje op mijn blog! : https://www.suusstyle.wordpress.com/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jul 12 8:33 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 nov 08 21:36
Berichten: 14
Dankjewel voor je nuttige reactie weer susan!

Ik was even de naam vergeten, maar die ene maand heb ik inderdaad ook precies die therapie gevolgd, en dat werkte wel. Ik zal proberen ermee aan de slag te gaan en hoop dat er iemand is die me daarbij wil helpen, maar dat zoek ik nog even uit!

Heel erg bedankt (:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 jul 12 11:37 
Offline
mega actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 08 jul 08 12:14
Berichten: 3025
Woonplaats: vught
Welkom op het forum Emma, je zou eens kunnen informeren bij de a.d.f stichting.
Dit is de angst, dwang en fobiestichting in Driebergen, het adres en telefoonnummer kun je vinden als je dit intikt op google.
Daar hebben ze therapeuten die gespecialiseerd zijn in emetofobie, zij kunnen je dan ook vertellen welke het dichtste bij jou in de buurt is.
Ook kan je daar met je vragen terecht.
Ik hoop ook dat je hier veel steun zal vinden :welcome:

_________________
Toen angst aanbelde en vertrouwen opendeed
stond er niemand voor de deur.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 jul 12 15:10 
Offline
Vrijwilliger
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 08 apr 08 18:36
Berichten: 6314
Woonplaats: Rotterdam
Vervelend dat je de goede hulp niet kan vinden. Ik heb ook last van het 'verschuiven' van het probleem. Emetofobie is niet altijd een op zichzelf staande fobie. Bij mij is het een 'muur' om andere problemen heen. Maar ik krijg wel gewoon hulp voor de emetofobie. Misschien willen ze het wel als je niet heel direct aan de fobie gaat werken? Je kunt ook aan de eetstoornis en de fobie tegelijkertijd werken.
Hoe sterk is je eetprobleem? Denk je dat je gaat overgeven als je overgeven niet meer eng vindt? Dan zou eerst aan je eetprobleem werken, makkelijker zijn. Wellicht verdwijnt daarmee ook de fobie..

Weet je iets over de oorzaak, of niet?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 jul 12 16:47 
Offline
actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 okt 03 12:51
Berichten: 410
Mag ik vragen hoe jouw eetprobleem eruit ziet?
Ik hebzelf de combi emetofobie en anorexia gehad. Anorexia was bij mij zo minimaal mogelijk eten en periodes van extreem veel bewegen en laxantia. Ik ben daarvoor in het ziekenhuis met ernstig ondergewicht en sondevoeding beland en toen en gespecialiseerde klinische behandeling gevolgd. Echter daar hadden ze geen kaas gegeten van emeto. ( daarnaast heb ik nog stik/verslikangst). Ik vond het moeilijk weer te gaan eten maar het gaat nu goed. Het hing bij mij wel allemaal samen. Nooit de neiging gehad om mijn vinger in mijn keel te steken.
Sterkte.

_________________
geef je niet over aan de angst


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 jul 12 19:20 
Offline
Vrijwilliger
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 08 apr 08 18:36
Berichten: 6314
Woonplaats: Rotterdam
Heeft bij jou alles uiteindelijk te maken met de verslikangst, of niet? Met overgeven en eten kun je je toch ook verslikken..

Bij mij heeft het niet of weinig eten, of extreem bewegen vooral een straffende functie.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 jul 12 22:27 
Offline
actief lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 okt 03 12:51
Berichten: 410
Chantal schreef:
Heeft bij jou alles uiteindelijk te maken met de verslikangst, of niet? Met overgeven en eten kun je je toch ook verslikken..

Bij mij heeft het niet of weinig eten, of extreem bewegen vooral een straffende functie.

Straffende functie herken ik absoluut. Nee de stikangst is niet alles omvattend. Ik denk angst om te leven.... Van niet eten ga je dood, door overgeven ga je dood ,als je stikt ga je dood.
Angst om te leven: om te bestaan,om te voelen (ondergewicht verdoofd emoties) .
Dat is het denk ik zo ongeveer.

_________________
geef je niet over aan de angst


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 aug 12 21:36 
Offline
lid
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 nov 08 21:36
Berichten: 14
@ineke: dankjewel! ik zal eens het nummer en informatie zoeken op internet!

@chantal: ik weet niet hoe sterk mijn eetprobleem is, ik heb zelf nooit het idee dat het heel erg is maar volgens mij kan ik dit ook vervormd zien. Ik heb er soms minder en dan weer meer last van, maar het spookt wel altijd door mijn hoofd. Er is een deel van mij dat niet kan geloven dat ik ooit zelf ga braken om af te vallen, als ik van de emetofobie af ben, maar ook een deel van mij dat wel zeker weet dat ik dat ga doen, al is dat deel veel minder aanwezig omdat ik natuurlijk nu heel bang ben voor overgeven.

@winterzwaluw: mijn eetprobleem bestaat uit periodes van laxeren, pillen slikken om af te vallen, heel weinig eten en veel sporten tegenover periodes van eetbuien en schuldgevoelens en minder gaan eten en weer eetbuien hebben. ik ga niet zeggen dat ik een eetstoornisheb, want ik weet dat het bij mij bijvoorbeeld niet zo erg is als het bij jou is geweest, bij mij is het vooral de strijd in mijn hoofd die het ergst is. Mijn eetprobleem en emetofobie hangen niet echt samen, mijn emetofobie is er al sinds ik heel jong was, ik denk zes of jonger. mijn eetprobleem was een reactie op pesten en depressieve en zelfdestructieve gevoelens en dingen uit het verleden, en dit begon op mijn 12e ongeveer.

@chantal: het heeft niet te maken met verslikangst, ik ben juist bang om me te verslikken omdat ik daarna kan gaan overgeven. Met eten heb ik dit soms maar het is niet de reden dat ik slecht eet. ik herken de functie van 'het straffen' zoals je het zo mooi noemt. Afvallen en bewegen als straf omdat ik me een slecht persoon voel en mezelf lelijk vind.

En ik herken van winterzwaluw de angst om te leven, dat speelt ook mee.

maarja, tot nu toe nog geen echt plan van aanpak. Mijn nieuwe psychologe negeert me haast als ik begin over het aanpakkem van mijn emetofobie, ze gaat er niet eens op in als ik het aandraag. Ik wil heel graag emdr of nogmaals cognitieve gedragstherapie maar ik moet echt nog wel even vechten om dat gedaan te krijgen, vrees ik, en aangezien ik bang ben dat mijn eetprobleem niet mijn hoogste prioriteit heeft om op te lossen, moet ik maar hopen dat men wat aan mijn emetofobie wil doen...

dank jullie wel voor jullie goede en helpende reacties!
het voelt alsof er eindelijk eens mensen zijn die me begrijpen of willen begrijpen.


xxxx


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 aug 12 13:18 
Offline
Vrijwilliger
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 08 apr 08 18:36
Berichten: 6314
Woonplaats: Rotterdam
Ik blijf het raar vinden dat de emetofobie zo genegeerd wordt, zeker als je geen ernstige eetstoornis hebt. Het lijkt me goed om aan allebei te werken. En het is natuurlijk goed om een goede vertrouwensrelatie te hebben met je therapeut.

Ik heb ook in periodes een eetprobleem, of hoe je het noemen wil. Ik vertrouw (na een paar jaar) m'n therapeute zo dat ik zelfs op het moment zelf, in een sessie, durf aan te geven dat ik denk dat ik thuis weer of met de fobie, of met eten of met andere dingen ga kloten. We sluiten een gesprek dan af met wat ik wil horen om geen gekke dingen te doen. Vind ik wel een fijne manier.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 aug 12 11:14 
Offline
zeer actief lid

Geregistreerd: 13 jan 09 13:09
Berichten: 769
Welkom hier meid!
Een domme vraag misschien,maar ben jij dat op de foto?
Als het een foto van jezelf is.....dan heb je een mooie ogen!!!!

_________________
32 jaar en mama van mooie Lisa Marie.


Angels fly because they take themselves so lightely.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 jun 13 7:12 
Offline
actief lid

Geregistreerd: 22 okt 12 22:50
Berichten: 59
Woonplaats: Hilversum
Ik kan ergens wel begrijpen dat de psychologen je niet konden/wilden behandelen voor emetofobie. Een eetstoornis zoals anorexia is om het simpel te zeggen: levensbedreigend. Natuurlijk heb je allerlei gradaties in eetstoornissen. Maar als een eetstoornis verkeerd uitpakt, kan dit levensbedreigend zijn. Een fobie is dit (meestal) niet en draagt enkel aan bij een verminderde levenskwaliteit. Dit moet je je wel realiseren.

Ik denk dat bij artsen het behandelen van een eetstoornis de hoogste prioriteit heeft. Daarom willen ze je stuk voor stuk niet verder helpen en dat is volgens mij niet omdat al deze therapeuten geen idee hebben waar ze mee bezig zijn.

Wat ik wel jammer vind is dat je behandelaars je geen alternatieven hebben geboden, of hebben ze dit wel? Het is lastig om een fobie aan te pakken die zo'n hoge comorbiditeit heeft (dus gepaard kan gaan met andere stoornissen als depressie, OCD of eetstoornissen). Het wordt dan een beetje puzzelen wat er behandeld moet worden en of dit tegelijkertijd kan. Maar het kan wel!

Het klinkt allemaal een beetje hard hoor. Zelf heb ik ook wel eens meegemaakt dat een behandelaar zich teveel zorgen maakte over mijn eetpatroon. Je voelt je erg onbegrepen in zo'n situatie maar de therapeut legt wel de vinger op de zere plek.

Eigenlijk het beste advies wat ik je kan geven: Wees eerlijk over je eetstoornis, want het lijkt mij dat je dit hebt. Want als je dit niet wilt inzien, kom je waarschijnlijk ook geen stap verder met de fobie. Zelfs als je denkt dat je een 'tijdelijke of periodieke' eetstoornis hebt, dus niet constant maar in periodes laxeermiddelen gebruikt e.d., kan je toch stellen dat je een eetstoornis hebt en dit heeft absoluut aandacht nodig! Neem het serieus!

_________________
22, student psychologie

balen...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
[ Time : 0.032s | 11 Queries | GZIP : Off ]

De website van Stichting Emetofobie is gemaakt door:
Web-Wise